De Eerste Wereldoorlog is een stuk dichterbij dan het lijkt. In deze blog schrijft Marieke Spee over haar ervaringen met de Eerste Wereldoorlog en de film die ze erover wil maken.

door Marieke Spee

ingekwartierd

Vroeger hing bij mijn oma een foto aan de muur. Op de foto stond zij als klein meisje, met haar broers en zussen naast zich. Naast de familie is echter iets bijzonders te zien: een aantal soldaten.  De familie wordt op de foto vergezeld door soldaten, die op de boerderij waren ingekwartierd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De oma van Marieke Spee met haar familie

nederland in de eerste wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog is dus nog niet zo lang geleden. Mijn oma uit 1911 maakte hem mee en haar verhalen werden overgeleverd aan kinderen en kleinkinderen. Hoewel Nederland neutraal was in de oorlog, was het goed te merken dat onze buurlanden in oorlog waren. Soldaten werden gemobiliseerd en ingekwartierd langs de grenzen, en maar liefst één miljoen vluchtelingen kwamen de grens met België over. Overal in het land werden opvangkampen ingericht om deze mensen op te vangen.

film

Een tijd terug vatte ik het plan om een film te maken over vluchtelingen in Nederland. Ik bedacht me dat de vluchtelingenstroom uit België honderd jaar geleden niet mocht ontbreken in mijn verhaal. In mijn film wil ik de vluchtelingen van weleer en hun nazaten laten vertellen over hoe het is om alles achter te laten en opnieuw te beginnen in een ander land.

Belgische vluchtelingen in Oud-Beijerland tijdens de Eerste Wereldoorlog

overleveringen

Hoewel de eerste generatie Belgische vluchtelingen niet meer kan vertellen hoe het was, zijn de verhalen vaak wel doorgegeven in de familie. In mijn film wil ik het verhaal van deze Belgische vluchtelingen tot leven wekken, aan de hand van de verhalen van hun familie. Dit wil ik doen door middel van voorwerpen, anekdotes, foto’s en het bezoeken van historische plekken. Hoe speelt het verhaal van de familie later een rol in het leven van kinderen of kleinkinderen?

Oproep

Nog steeds ben ik daarom op zoek naar nazaten van Belgische vluchtelingen die hun familieverhaal willen delen. Als u iemand kent die een nakomeling is van een Belgische vluchteling, of er zelf een bent: neem dan contact met mij op. U kunt mij bereiken via Marieke@story2tell.nl

Marieke Spee is mede-eigenaar van Story2tell Mediaproducties waar ze researcher, redacteur en documentairemaker is. Eerder werkte Spee voor onder andere de televisieprogramma's Schooltv en Verborgen Verleden. Ze studeerde geschiedenis.