'A treasured story' is een cut- out animatie van vijf minuten. Het vertelt het verhaal van een muziekdoosje dat met een Duitse soldaat meegaat naar het front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

door Ymke van Gaalen

Maker van de animatiefilm Ymke van Gaalen vertelt in deze blog over het ontwikkelingsproces en waarom ze voor dit onderwerp heeft gekozen.

Tijdens het afstudeerjaar van mijn animatieopleiding op het AKV. St. Joost in Breda, mocht ik mijn eigen verhaal ontwikkelen en omzetten in een korte animatie. Het thema 'Het verhaal achter een oud voorwerp' is een onderwerp dat voortgekomen is uit mijn grote fascinatie voor geschiedenis wat altijd een inspiratiebron is geweest voor mijn werk.

Het kleinste voorwerp in een museum of een restant van een bunker in een weiland maakt meteen een grote nieuwsgierigheid in mij wakker. Ik wil dan graag de objecten onderzoeken en achter hun verhaal komen. Waar komt iets vandaan, van wie was het, of wat was het, en wat zou dit voorwerp allemaal om zich heen hebben gezien en gehoord?

De meeste mensen hebben wel iets in hun bezit dat een verhaal of herinnering in zich draagt. In mijn geval is dat het verhaal over de pendule van mijn overgrootmoeder, de inspiratiebron voor de ontwikkeling van de film.

Mijn moeder heeft van haar oma een pendule in een glazen stolp gekregen. Die liep altijd, totdat haar oma overleed. Op datzelfde moment stopte het slingertje van de pendule en heeft het, zelfs na verschillende reparatiepogingen bij verschillende klokkenmakers, nooit meer gedaan.

Dit soort verhalen werken erg op mijn verbeelding. Het lijkt alsof een voorwerp een eigen wil lijkt te hebben. En dat wilde ik in mijn film laten terugkomen. Het verhaal dat het muziekdoosje als het ware heeft meegemaakt.

De stijl van de film is Art Deco. Een strakke en gestileerde stijl. Tijdens mijn onderzoek naar films die zich in de tijd van de Eerste Wereldoorlog afspelen, ontdekte ik dat die verfilmingen vaak in pastelkleurige en authentieke stijlen zijn gemaakt. Mooi, maar ik wilde dat mijn film een frissere en een meer moderne vorm had. Daarom koos ik voor Art Deco.

Het verhaalgenre moest spannend zijn en het publiek ontroeren. Voor het verhalende gedeelte wilde ik alleen gebruik maken van geluiden, muziek en lichaams- en gezichtsuitdrukkingen, want beelden zijn vaak krachtiger in hun vertellingen dan dialoog.

In deze animatie laat ik mijn fascinatie voor geschiedenis en oude voorwerpen  zien en vertel ik een mooi verhaal. De muziek en geluiden van mijn componist Tip van den Bos zorgden voor de emotie en de sfeer die ik in mijn film voelbaar wilde maken.

Nu de animatiefilm af is, wil ik deze opsturen naar verschillende festivals, maar ook naar instanties, om zo mijn werk bekend te maken in de buitenwereld. De website van de EersteWereldoorlog.nu was één van de eerste die mij deze kans wilde geven.

Ymke van Gaalen is afgestudeerd bij de kunstacademie AKV. St. Joost en maakte als afstudeeropdracht een filmpje over de Eerste Wereldoorlog.  Bezoek de website van Ymke voor meer informatie. Het hele ontwikkelingsproces van dit animatiefilmpje is terug te lezen en zien op Ymke van Gaalen's Tumblr account.